یکی دیگر از تیپ های شخصیتی در تست Mbti ، شخصیت INTP (متفکر) است.
افراد با تیپ شخصیتی INTP در دنیایی از احتمالات تئوریک و محاسباتی زندگی میکنند. آنها در مواجهه با هر چیزی ابتدا از خود میپرسند چگونه میتوان آن را بهبود بخشید یا آن را به صورتی دیگر و قابلتحلیلتر تبدیل کرد. آنها ترجیحاً در دنیای درونی افکار و ذهنیات خویش زندگی میکنند و قادرند مسائل پیچیده را بررسی کرده، آن را در ذهن خود بهصورت الگو یا طرحواره (یا بخشهای جدا از هم) درآورند و در نهایت توضیحی منطقی برای آن بیابند. آنها معمولا علم و دانش زیادی دارند و همواره به دنبال ارائه تفسیری روشن از موضوعات هستند. متفکرها در هر چیزی شفافیت را جستجو میکنند. آنها به قدری غرق در افکار و اندیشههای خویشاند که گاه آنها را “استادان فراموشکار” یا “دانشمندان حواسپرت” مینامند.
آنها برای هوش و ذکاوت ارزش زیادی قائلاند و توانایی استفاده از عقل و منطق برای پاسخ دادن به مسائل نظری را ارزشمند میدانند. آنها به شدت مشتاق سادهسازی مسائل پیچیده به کمک توضیحات منطقی هستند. همین مسئله آنها را تبدیل به انسانهایی میکند که بیشتر اوقات متوجه مشغولیات ذهنی خود هستند و ارزش و اهمیت چندانی برای رویدادهای دنیای بیرون قائل نمیشوند. تمایل ذاتی آنها نسبت به سادهسازی موضوعات پیچیده تئوری به کمک توضیحات شفاف، منطقی و قابل فهم ممکن است در آنها احساس وظیفهای ایجاد کند تا با ارائه راهحلهایی برای مسائل تئوریک و علمی به افزایش سطح دانش و آگاهی جوامع انسانی کمک کنند.
متفکرها بیش از هر چیز برای علم و دانش اهمیت زیادی قائل هستند، ذهن آنها دائم مشغول خلق تئوریهای جدید و یا تلاش برای رد یا اثبات نظریات کنونی است. آنها با حالتی از اشتیاق و شکاکیت به مسائل و تئوریها مینگرند و بدون در نظر گرفتن قوانین و چارچوبهای رایج و عقاید عمومی به پیگیری و تشریح روش خاص خود میپردازند. متفکرها در هر موضوعی که بدان علاقهمند شوند به دنبال الگوها و توضیحات معقول و منطقی میگردند. این تیپ معمولاً بسیار باهوش است و قادر است در تحلیلها به شکلی بیطرفانه رویکرد انتقادی خود را حفظ کند.
ایدههای جدید برای آنان بسیار جذاب است و از فکر کردن به موضوعات انتزاعی و تئوریک لذت میبرند و دوست دارند این موضوعات را با دیگران به بحث و چالش بگذارند. گاهی ممکن است متفکرها افرادی رؤیاپرداز و گوشهگیر به نظر برسند زیرا زمان زیادی را به تفکر در مورد نظریاتی که ذهنشان را به خود مشغول کرده میپردازند. آنها از انجام کارهای تکراری و از قبل مشخص شده بیزارند. در عوض به شدت به مسائل تئوریک و نظری علاقهمندند و زمان زیادی را صرف یافتن راه حلی برای مسئلهای که ذهن آنها را به خود مشغول ساخته میکنند. به همین دلیل شاید انجام کارهای روتین و روزمره چندان برای این تیپ جذاب نباشد.
افراد با تیپ شخصیتی INTP تمایلی به رهبری و یا کنترل کردن دیگران ندارند و در اکثر مواقع افرادی صبور، پذیرا و قابل انعطاف میباشند مگر اینکه یکی از باورهای اساسی آنها توسط دیگران به چالش کشیده و یا مورد حمله قرار گرفته باشد در این صورت آنها موضع قاطعی در برابر دیگران خواهند گرفت. متفکرها در برابر افرادی که آنها را به خوبی میشناسند بسیار خوش برخورد و با اعتماد به نفس فراوان رفتار میکنند و در صورتی که بر موضوعی اشراف داشته باشند، با اطمینان خاطر و شهامت فراوان در مورد آن به بحث و گفتگو مینشینند اما در مقابل، به هنگام رویارویی با افراد تازه وارد اندکی خجالتی و محافظه کار میشوند.
در نظر متفکرها تصمیماتی که بر پایه احساسات و ملاحظهکاریهای شخصی گرفته میشوند کاملاً بی اساس و غیر قابل توجیه هستند، آنها برای رسیدن به نتایج و راه حلهای منطقی، عقلانی و بیطرفانه تلاشی پیگیرانه را به کار میبندند و گاه اهمیت وارد نمودن ملاحظات شخصی و احساسی در تصمیمگیریها را نادیده میگیرند. آنها باید یاد بگیرند در مواقع لازم، توجه به احساسات خود و دیگران را نیز در تصمیمات لحاظ کنند. به همین دلیل متفکرها به ابزار لازم برای پاسخگویی به نیازهای عاطفی دیگران مجهز نیستند و از همین رو گاهی اوقات راه حلهایشان به دلیل در نظر نگرفتن بعد احساسی برای دیگران بی فایده خواهد بود. بنابراین این تیپ باید سعی کند روی مهارتهای ارتباطی و درک احساسات دیگران به صورت آگاهانه تمرین کند. در این خصوص آشنایی با ویژگیهای سایر تیپهای شخصیتی میتواند بسیار برای این تیپ کمککننده باشد.
مسائلی مانند ناآرامیهای اجتماعی یا رسیدن به قدرت و یا ثروت غیر منتظره، خلاقیت بالقوه متفکرها را تحت شعاع قرار داده و برای آنان سبب ساز مشکلاتی خواهد شد.
از آنجائی که وجه احساسی متفکرها در مقایسه با سایر وجوه شخصیتیشان کمترین رشد را دارد لذا ممکن است در روابطی که نیاز به برقراری ارتباط صمیمی و احساسی بین طرفین است نتوانند آن میزان از گرمی و پشتیبانی لازم را از خود بروز دهند. اگر آنها نتوانند به اندازه کافی به احساسات دیگران توجه کنند، ممکن است تبدیل به افرادی شوند که دائم در حال انتقاد و سرزنش کردن دیگران هستند. در صورتی که آنها نتوانسته باشند جایگاهی برای بروز استعدادها و تواناییهای ویژه خود پیدا کنند افرادی منفیباف و بدبین خواهند شد.
درصورتیکه این افراد در رشد ترجیح حسی خود (S) ناموفق بوده باشند آنگاه ممکن است نسبت به تغییرات در محیط اطراف بیتوجه باشند یا در انجام وظایفی که نیازمند توجه و نظارت است مانند پرداخت قبوض یا پوشش مناسب غفلت ورزند.
متفکرها برای بیان ایدهها و حقایق به شکلی صحیح و کاملاً مختصر اهمیت بسیار زیادی قائل هستند. از نظر آنها حتی پیچیدهترین موضوع باید به سریعترین شکل ممکن بیان شود، آنها ایدههایشان را بهگونهای ابراز میکنند که به اعتقاد خودشان موضوعی که بیان میکنند کاملاً صحیح است. گاهی اوقات فهم آنها از مسائل قابل بیان نیست زیرا دیگران آن را به سادگی درک نخواهند کرد اما متفکرها ذاتاً زحمت توضیح ذهنیات هر چند پیچیده خود به شکلی قابل فهم به دیگران را نمیدهند.
متفکرها در معرض این خطر بالقوه هستند که به محض اینکه خودشان موضوعی را فهمیدند آن را رها کرده و به سراغ ایده یا پروژه بعدی بروند، در حالی که آنها باید بیاموزند که برای توضیح ایدهها و تئوریهای خویش به شکلی قابل فهم برای دیگران زمان بگذارند و اهمیت این موضوع را دست کم نگیرند، زیرا یک ایده هر چند هم جذاب و بکر باشد در صورتی که برای دیگران غیرقابل فهم باشد ارزشی نخواهد داشت.
متفکرها مردمانی مستقل، نواندیش و با اصالت هستند که به دنبال ارزشهای سنتی و متداول جوامع مانند شهرت و امنیت نیستند، آنها معمولاً شخصیت پیچیدهای دارند و گاه تبدیل به افرادی بی قرار و دمدمی با خلق و خوی نه چندان پایدار میشوند، علاوه بر این آنها مبتکرانی اندیشمند و خلاق بوده که چارچوب فکری غیر سنتی و نوآورانهشان فرصت بررسی مسائل از زوایای جدید را برای آنها فراهم میکند، بنابراین دور از ذهن نیست که بدانیم بسیاری از اختراعات و اکتشافات پر اهمیت جوامع انسانی به کمک خلاقیت و ابتکار متفکرها صورت گرفته است.
متفکرها هنگامی در حداکثر کارایی و رضایت خود قرار خواهند گرفت که بتوانند آزادانه و با استقلال تمام، به تنهایی روی ایدهها و نظریاتشان کار کنند، در صورت فراهم شدن چنین فضایی برای متفکرها آنها قادر به کسب دستاوردهایی ارزشمند در زندگیشان خواهند بود. فراموش نکنید متفکرها پیشتازان نوآوریهای خلاقانه در جامعه هستند.
کارکرد اصلی تیپ شخصیتی INTP فکری درونگرایانه است (Ti) که به کمک آن نسبت به امور واکنشی منطقی و عقلانی نشان میدهند، کارکرد کمکی آنها نیز شهود برونگرایانه است (Ne) و از طریق آن اطلاعات محیط اطراف را بهصورت شهودی دریافت کرده و به تصویر کلی توجه دارند.